Digitális TV-k, BOX-ok beállítása

Bevezetés

Az alábbi leírás a digitális televíziózáshoz nyújt egy kis technikai segítséget.

Fogalmak:

Smart kártya, vagy kártya.

Ez egy bankkártyához hasonló fehér plasztik lap, sorszámmal ellátva. Egy chip található rajta. Ez segít dekódolni a digitális műsorokat.

SetTopBox

Azokhoz a régebbi televízió készülékekhez, melyek nem alkalmasak a digitális televíziós jel fogadására, egy DVBC szabványt ismerő készülékre van szükség, ami a televízió helyett elvégzi a jel dekódolását. Ezt a készüléket az előfizetés idejére az ügyfelek rendelkezésére bocsátjuk. Az eszköz megfelelő nyílásába kell behelyezni a kártyát. A televízió készüléket az AV vagy a HDMI kimenetre kell kapcsolni. A SetTopBox-hoz egy külön távirányító is jár.

Conax modul, vagy modul

Az újabb televízió készülékek már tartalmaznak olyan egységet, ami képes dekódolni a digitális televíziós jeleket. Ezek a televíziók a DVBc jel fogadására alkalmasak. Ha új televíziót vásárol, ezt ellenőrizze! Ez esetben nincs szükség külön eszköz telepítésére. Ezekbe a készülékekbe a kártya közvetlenül nem helyezhető be, hanem azt egy modul segítségével lehet csatlakoztatni. A modul és a kártya egy szerves egységet alkotnak.

Készülékek beállítása (hangolás)

Az egyes készülékek beállítása között több eltérés is lehet, kérjük olvassa el a készülék használati útmutatóját. Amennyiben segítségre van szüksége, hívja ügyfélszolgálatunkat!

Automata hangolás: Minden készül rendelkezik egy automata hangolás üzemmóddal. Ekkor a televízió, illetve a SetTopBox végignézi az egész televíziós frekvencia sávot, műsorok után keresve. Ez a folyamat akár több 10 percet is igénybe vehet.

Manuális vagy kézi beállítás: Amennyiben a paramétereket megadja  a készüléknek, legyen az TV vagy SetTopBox, úgy a hangolás rövidebb ideig tarthat. A beállítás menüben a készülék az alábbi információkat szokta kéri:

  • Kezdő frekvencia: 266 Mhz
  • Záró frekvencia: 700 Mhz (ha kéri a készülék)
  • Symbol rate: 6875
  • Cont./ Moduláció: QAM 256
  • LCN / Hálózat: Be